Primera edició de l’Install Party, festa que promou alternatives alienes al capitalisme

IMG_1151
Centre Cívic Calàbria 66. Espai on s’ha celebrat l’Install Party

“Desconnecta’t del capitalisme” ha estat el lema de la primera edició de l’Install Party, una festa organitzada per SETEM Catalunya. L’esdeveniment, celebrat al Centre Cívic Calàbria 66 de Barcelona, ha comptat amb 7 parades d’informació de diferents tipus però relacionades amb el motiu principal de la festa: promoure la desconnexió del capitalisme mitjançant diverses vies.

Programari Lliure, Telefonia, Assegurances, Energia, Comerç Just (AlterNativa 3 i Oxfam Intermón), Finances Ètiques i altres alternatives (mésOPCIONS), són les propostes que han pogut trobar aquells qui han assistit a l’Install Party. A més a més, els assistents no només han pogut rebre informació, sinó que hi havia la possibilitat d’incorporar-se a les entitats financeres ètiques – portant les darreres dades bancàries i un comprovant de titularitat, així com la darrera factura de la llum, telèfon i/o l’assegurança actual – i de passar-se al programari lliure portant l’ordinador buit.

“Creiem que per ser el primer any estem força contents. Les persones que han vingut sabien el que volien i ja venien a donar-se d’alta en alguna de les alternatives concretes. Esperem que si ho repetim podem arribar a persones que potser no ho coneguin encara tant bé”, ha fet una primera valoració la responsable de projectes de Finançament Ètic i Solidari (FETS), Nina González.

Finances ètiques

“Demostren que és possible fer economia d’una altra manera. Demostren que és possible una banca en què els impactes dels nostres diners respecten els drets humans, laborals, socials i culturals; i que tenen un impacte positiu a nivell ambiental i social. A més a més, donen aquesta informació als usuaris”, explicava la representant de FETS, una associació de segon nivell formada per 35 entitats del tercer sector de Catalunya. Es va crear l’any 1999, quan aquestes entitats es van unir per impulsar la banca ètica i les entitats de finançament ètic a Catalunya. Actualment, continuen realitzant una tasca de denúncia, de sensibilització, i participen en programes educatius en centres d’ensenyament promocionant les finances ètiques i explicant per què són necessàries.

Les entitats de finances ètiques que han participat a l’Install Party han estat Oikocrèdit, Coop57 i Fiare. Les dues primeres, cooperatives. En el cas de Fiare, és una banca cooperativa. Les tres iniciatives participen del consorci Som Comerç Just i Banca Ètica. Són projectes que fomenten l’economia cooperativa o solidària, com la resta d’iniciatives que han estat presents. En el cas de Triodos Bank, l’entitat bancària ètica amb més presència a Espanya, no ha participat perquè no forma part d’aquest consorci i no funciona com una entitat cooperativa. Tanmateix, González no descarta que si es realitzen properes edicions i s’amplia el nombre d’iniciatives Triodos Bank estigui entre aquestes.

AlterNativa 3

Una de les entitats que actua sota les directrius del comerç just és la cooperativa AlterNativa 3, present a l’Install Party. L’entitat importa matèries primeres – de països d’Amèrica Llatina com Brasil o Perú i de països d’Àfrica com Tanzània i Uganda – i elabora, a Terrassa, productes ecològics de comerç just: gama de cafès, sucre de canya (tot i que ara ha començat a treballar també amb sucre de coco), cacaus, etc. “El comerç just a Europa va néixer ja fa més de 50 anys, hi ha uns protocols i un seguiment. Nosaltres quan comprem a les cooperatives d’origen, amb les quals fa molts anys que treballem, comprovem que els productes compleixen uns requisits i que duen el segell de comerç just”, explica Gemma Guinot, sòcia de l’entitat.

contacta
Fotografia de la pàgina web de la cooperativa AlterNativa 3

Guinot remarca que el més important del comerç just és el respecte a les persones. Que no hi hagi explotació infantil, que es fomenti la igualtat entre els treballadors quant a gènere. Que, en el cas de les cooperatives, les dones formin part real d’aquestes, que tinguin veu i vot i una igualtat salarial.

La cooperativa exporta principalment a Europa. En el cas del mercat intern, produir a Catalunya té un gran valor afegit, explica la sòcia d’AlterNativa 3: “L’avantatge que tenim és que el producte es fa aquí. Ser un producte elaborat a Catalunya s’aprecia molt”. Per apreciar-ho, tanmateix, cal conèixer-ho. “No té res a veure un cafè de comerç just amb un que no ho és, a part de la qualitat respecte un cafè convencional s’ha de tenir en compte tot el que hi ha darrera. Potser el productor no ha guanyat res, ha arribat una multinacional i s’ho ha emportat tot”.

La cooperativa no creu que el sistema actual funcioni, un sistema convencional en el que, destaca Guinot, les diferències entre rics i pobres són cada vegada majors, i els primers són una minoria. “Creiem que el comerç just realment és una alternativa per canviar això que es tracta simplement de que tothom visqui bé, i no de que la majoria de gent no pugui ni menjar”.

AlterNativa 3 fa més de 15 anys que està finançada per Oikocrèdit. Van intentar-ho a través de la banca convencional. “No aposten per tu i la banca ètica sí que és més fàcil que recolzi un projecte com el nostre”.

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s